2017. 11. 05.

nicoflex_medi_forte_running_feet.jpg


Gondoltad volna, hogy egy rendszeres futó több, mint100 órányi távot teljesít évente? Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő lábbeli, hiszen egy rosszul megválasztott futócipő már néhány rövidebb táv után is fájdalmat, vagy rosszabb esetben sérülést okozhat. Tippjeinkkel most segítünk megtalálni számodra a tökéletes cipőt a futáshoz!


1. Hol fogod használni?

Az ízületeidnek nem mindegy, hogy aszfalton vagy terepen futsz. A terepre készült cipők talpa bordás, így jobb tapadást biztosítanak és sokkal ellenállóbbak az egyenetlen talajviszonyokkal szemben. Az aszfaltra készült cipők ezzel szemben szivacsosabb talppal vannak ellátva, ezáltal tompítják a kemény aszfalt ízületeidre gyakorolt hatását. 


2. Nézd meg a gyártás időpontját!

Bármennyire is meglepő, egy futócipőnek is van szavatossági ideje. Ez annyit jelent, hogy nemcsak a használattól kopik, de néhány év alatt az anyag akkor is kifáradhat, ha a cipő mindössze a polcon állt az üzletben. Ha ilyen cipőt fogsz ki, az kevésbé lesz ellenálló a környezeti hatásoknak, és sokkal hamarabb tönkre is fog menni a használattól, mint egy frissen gyártott darab. Vásárláskor mindenképp figyelj tehát, hogy ne egy évek óta a boltban porosodó darabot válassz!


3. Milyen típusú a lábad?

Mindenképp vedd figyelembe, hogy milyen típusú a lábad, vagyis mennyire dől befelé a sarkad futás közben. Fontos tudni, hogy a különböző futócipők más és más helyen támasztják a lábadat. Három típust különböztetünk meg: pronáló (természetes mértékben befelé dőlő boka), túlpronáló (erősen befelé dőlő boka), illetve alulpronáló (a kifelé dőlő boka). A pontos megállapítás érdekében érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, vagy megfelelő boltban szakképzett eladó segítségét kérni. 


4. Érdemes délután vásárolni

A nap végére a lábfej természetes módon megduzzad, pont, mint futás közben. Így a megfelelően időzített vásárlással elkerülheted, hogy a cipőd a futás végére feltörje, vagy szorítani kezdje a lábad.


5. Nem a külső a lényeg!

Természetesen a divat mindenki számára fontos, de az ízületeid egy trendi, színes darabbal szemben többre értékelik, ha egy megfelelően kialakított, a lábadhoz, illetve testtartásodhoz passzoló cipőben rovod a kilométereket.


+ 1 Váltogasd a cipőket

Ha heti több alkalommal is mész futni, érdemes beruháznod több különböző futócipőbe, és váltogatni azokat. A változatosságnak köszönhetően csökken a lábfejek egyoldalú terhelése is.


Author Teszt
Hogyan válassz tökéletes futócipőt?

Az oldalon sütiket használunk. Erre vonatkozó szabályzatunkat itt olvashatja.

nicoflex.hu