2017. 11. 19.

morning-yoga-prayer-position.jpg

 

Szeretnél rátalálni a belső harmóniára, miközben testedet is formában tartod? Úgy érzed, többet kéne mozognod, de eleged van már a zsúfolt edzőtermekből? Időnként már kiszakadnál a mindennapok pörgéséből? Akkor a jógát neked találták ki!

A jóga különlegessége, hogy az ízületeket kímélve, egy időben erősíti és lazítja az izmokat, még az olyanokat is, melyekről talán nem is tudtad, hogy léteznek. Emellett segít megszabadulni a stressz okozta feszültségtől, oldja a gátlásokat, élettel tölti fel testedet, nyugtatató hatással van az idegrendszerre, és nem utolsó sorban rendkívüli mértékben növeli a hajlékonyságot is.

A fentiek mellett a jógával számos egészségügyi problémát is megelőzhetsz, hisz az bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatású, segít a szívritmuszavar kezelésében, enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez.

Ha már régóta szeretnéd kipróbálni valamelyik jógafajtát, de nem tudod, hogy pontosan melyiket is válaszd, mindenképp olvass tovább – röviden bemutatjuk neked a legnépszerűbb típusokat.


Gerincjóga
Ezt a jógatípus egy jógaoktatók és gyógytornászok által kidolgozott mozgásterápia. Célja, hogy helyreállítsa a test egészségét, ezáltal biztosítva egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet. Emellett megoldást jelent az ülőmunka miatt kialakuló merevségre, és egyben jó bevezető is a jóga világába. A gerincjóga gyakorlásával biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal állíthatjuk helyre a test és az idegrendszer egészségét. A gyakorlatsorok a gyógytorna és különböző mozgásterápiák eszköztárát ötvözik tradicionális jóga ászanákkal (pózokkal).

Hatha jóga
A Hatha napjaink egyik legelterjedtebb irányzata, egyben az egyik legősibb jógafajta. Népszerűségének fő oka, hogy a gyakorlatok kivitelezése nem igényel sem átlagon felüli hajlékonyságot, sem túlzott erőfeszítést, mégis alaposan átmozgatja a testet. Az ászanákat a kezdőtől a haladóig bárki könnyedén kivitelezheti, miközben folyamatosan fejleszti test-tudatát.

Astanga jóga
Intenzív mozgásforma, az Hatha jóga egyik irányzata, amely összesen hat darab kötött gyakorlatsorból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik azokat a mozgással, légzéssel, és bandhákkal („zárak”, pl.: gátzár, gyomorzár, torokzár). Hatékonyan erősíti a testet, növeli a hajlékonyságot, és segít az idegrendszer egyensúlyának helyreállításában.

Bikram jóga (hot jóga)
A Bikram jóga órák 38-40 fokos teremben zajlanak, így az izmok és szalagok lazábbá válnak, könnyebben nyújthatóak és a sérülések veszélye is kevesebb. További előnye, hogy az izzadás gyorsítja az anyagcserét és beindítja a különböző méregtelenítő folyamatokat.

Jin jóga
A Jin jóga passzív gyakorlatokból épül fel, ahol az ászanákat hosszan tartják ki (3-5 perc). Mivel ezek a gyakorlatok látványosan növelik a flexibilitást, az irányzat hasznos kiegészítője a dinamikus gyakorlásnak. 


Author Teszt

Az oldalon sütiket használunk. Erre vonatkozó szabályzatunkat itt olvashatja.

nicoflex.hu