2017. 12. 03.

shutterstock_367725572.jpg


Ki mondta, hogy télen nem lehet a szabadban futni? Az ilyenkor kialakuló megfázások hátterében legtöbbször nem a hideg időjárás, hanem figyelmetlenség, vagy nem megfelelő felkészülés áll. Ahhoz, hogy télen is a szabadban élvezhesd ezt a mozgásformát, mindössze néhány alapszabályt kell betartanod, amit most össze is gyűjtöttünk neked!


1. Fokozatosan szoktasd magad a hideghez!
Ehhez lényegében – már az ősz beálltával – rendszerességre, és kitartása van szükséged! Ha gyakran futsz a szabadban, szervezeted fokozatosan hozzászokik az egyre hűvösebb időhöz, aminek következtében a hidegben történő futás sem fog különösebb megrázkódtatást jelenteni. 

2. Futóöltözékedet igazítsd az időjáráshoz!
Öltözz rétegesen, indulás előtt pedig ellenőrizd a kinti hőmérsékletet. Futás közben a megszokotthoz képest már egy 4-5 fokos lehűlést is megérez a szervezet, ezért ilyenkor érdemes egyel több réteget felvenni, vagy vastagabb ruhadarabot választani. Vedd figyelembe, hogy a szeles időjárás tovább fokozhatja a hidegérzetedet, ilyenkor ne feledkezz meg a sapkáról és kesztyűről sem! Az ideális öltözetben az ajtón kilépve picit még fázhatsz, de 5-10 perc bemelegítő futást követően már kellemes hőérzeted kell, hogy legyen.

3. Alaposan melegíts be!
Mivel télen az izmok merevebbek és lassabban melegednek be, a bemelegítés ilyenkor még a szokásosnál is lényegesebb elem az edzés során. Ezzel hatékonyan csökkentheted a sérülések kockázatát, sőt, ha szeretnéd a hatást fokozni, használd a nicoflex medi forte krémet, amivel növelheted a bekent terület vérellátottságát.

4. Mozogj folyamatosan!
Az egyik legegyszerűbb módja a megfázásnak, ha megállsz a hidegben. Hiába érzed úgy, hogy ki vagy melegedve, ne feledd, hogy átizzadt, vizes ruha van rajtad. Igyekezz folyamatos mozgásban maradni egészen addig, amíg fűtött helyre nem érsz, vagy le nem cseréled a ruhádat.

5. Futás után irány a meleg!
Az edzés végeztével minél hamarabb kerülj melegbe, válts száraz ruhát, és gondoskodj egy jó meleg teával a megfelelő folyadékpótlásról. Ha úgy érzed a kelleténél jobban áthűltél, vegyél egy kellemes meleg zuhanyt, ami gyorsan felmelegít.


Author Teszt

Az oldalon sütiket használunk. Erre vonatkozó szabályzatunkat itt olvashatja.

nicoflex.hu